Ønsker du å bli medlem på Kvakk.no? For å hindre spam i forumet krever vi nå at du har en invitasjonskode for å registrere deg som medlem. For å få tilsendt en invitasjonskode, send en e-post til olafmoriarty krøllalfa gmail punktum com eller krice krøllalfa kvakk punktum no, og vi vil invitere deg så raskt vi kan.

Donald Duck & co,s historie i Norge.

edited April 2012 in Donaldisme

Donald Duck & co, s historie.

Donald Duck & co er en ukentlig norsk tegneserie utgivelse med figurene fra Andeby. De mest kjente figurene er Donald Duck og Skrue McDuck. Bladet drives nå av danske Egmont, mot tidligere Hjemmet Mortensen A/S. Hoved redaktør er Marius Molaug. Ansvarlig redaktør er Svein Erik Søland.

Det første Donald heftet i Norge kom i desember 1948. Forsiden er blant de mest kjente motivene i norsk populærkultur, og viser Al Taliaferros Donald med hevet pekefinger foran Carl Barks Ole Dole og Doffen på rød bakgrunn. På grund av papirasjonering i etterkant av andre verdenskrig var hefte bare på 20 sider, og kun halvparten i farger. Bladet inneholdt blant annet Carl Barks historien om Donald i det frivillige brannvesen. Prisen på første hefte var 50 øre og det ble en umiddelbar salgssuksess. Originalutgaven i dag er verdt godt over 20 000 KR om det er i god stand og er et ettertraktet samleobjekt.

I 1950 hadde bladet økt til 36 sider og slik var det frem til 1990. Da det økte til 40 sider, og senere på 1990-tallet til 48 og 62 sider. I 2003 kom det med 68 sider. For og feire “Donald Duck 60 år i Norge” hadde bladet i 2008 100 sider. Men i 2009 ble sidetallet redusert til 52.
Så kom bladet Donald Duck ekstra som inneholder lange Don Rosa historier og bladet Donald Duck junior beregnet på små barn.
Oversetter Helene C. Kløvstad har vært viktig hun laget et godt språk.


Donald bladet på 40-tallet.

Forsidene.

Forsidene på 40-tallet illustrerte ofte guttenes rampestreker mot Donald, Bakrundenene var detaljerte.

•[bHISTORIENE OG FIGURENE.[/b]
Bladet startet med en 10 sider lang Carl Barks Donald Duck historie, Resten av bladet var fylt med kortere historier som en sidere med Mikke Mus av Gottfredson og striper med Donald av Al Taliaferros. Hittil var Donald, guttene, Dolly, Mikke, Langbein, Minni, Pluto og Tipp og Topp de vanligste figurene men i nr. 6 1949 gjorde Onkel Skrue sin første opptreden i Norge men var ikke blidt den vi kjenner i dag og Bestemor Duck begynte også å bli vanlig. Ellers var det vanlig med en tekst historie skrevet på rim. Donald og de andre endene hadde lengere nebb en i dag på denne tiden.

DONALD BLADET PÅ 50-TALLET.


FORSIDENE.

Forsidene var på 50-tallet nesten alltid tegnet av Carl Barks og illustrerte morsomme situasjoner gjerne med Onkel Skrue som ble vanlig på forsiden, bakgrunnen var ofte enkel.

Historiene og figurene.

På 50-tallet ble figurene Lille Ulv og Store Ulv og de andre beboerne i svartskogen vanlige. Onkel Skrue ble en av hovedpersonene og Indianer gutten Hiawatha dukket opp. De lange Carl Barks klassikerne som “Donald Duck på Grønland” og “På telttur med onkel” kom i spesial nummere, også tegneserie versjoner av Disney filmer som Bambi og Askepott kom i spesial blader.

ANDRE TING.

Bladet ble økt til 36 sider og ble en ukentlig utgivelse. Siden bladet kom vær uke ble det nødvendig med Donald permer. Den første Donald permen var blå med rød rygg og var laget av papp med plast rygg. Igjennom tidene har Donald permen forandret seg og i dag er den helt laget av plast og farget rød.
Donald og de andre endene fikk det kortere nebbet som de har i dag.

Høydepunkter.


©Disney

De mest kjente historiene og som flest husker som kom på 50-tallet er “Donald Duck og gull hjelmen” “Den lure Onkel Skrue” og “Jul i Pengelens” Alle laget av Carl Barks. Grunnen til at så mange husker Disse historiene er mange. I Gullhjelmen er vikinger hovedtemaet. Donald jobber på Andeby museum og i første rute står én stort viking skip fra Norge utstilt. Donald finner et kart til en gullhjelm om bord og det var vikingen Olav Blåøy som oppdaget amerika og den som finner hjelmen blir eier av amerika. Donald og guttene må dra for og finne hjelmen for og hindre Stein Blåøy i og ta over Amerika. Den lure Onkel Skrue var den første lange Onkel Skrue historien. Skrues personlighet ble fastsatt i denne historien og vi fikk vite at han var gullgraver i Klondike i sin ungdom. På slutten lurer Skrue pengene sine tilbake fra B-gjengen ved og lure dem til og stupe ut i pengene. B-gjengen slår seg bevistløse og Skrue redder formuen.
Jul i Pengelens eller “Barnas juletrefest” som den het da den kom ut i 1954 handler om at guttene vil lage en fin julekveld for de fattige barna i Pengelens. Dollys klubb bestemmer seg for å gjøre det og Donald blir sendt til Onkel Skrue for og hente penger. Ekstra humoristisk er Skrues gjerrighet når pengene tyter ut av Pengebingen for den er full. Når Skrue skal putte en liten 25 øring i Bingen sprekker gulvet og pengene forsvinner i et hull. Guttene finner en inngang til pengene og får transportert ut litt penger med et leketøys tog. og barna får juletrefesten mens Skrue sitter igjen ved hullet inn til pengene og transporter dem ut ved hjelp av leketøystoget noe som vill ta 11 hundre år 16 uker og 2 dager.

©Disney


På 50-tallet begynte Ole,Dole og Doffen i Hakkespettene og steg raskt opp i gradene til 10 stjernes generaler med topphaleluer. Sporhunden general Sniff fulgte også med sammen med Hakkespettboken. Den boken inneholder apsolutt alt man trenger og vite til og med orbok for rommvesen språk er skrivd opp der.

Det var Carl Barks som gjorde guttene til kloke Hakkespetter istedenfor umulige terrorister som de tideligere var. Figuren Goggen Skrueløs ( Senere Petter Smart) dukket opp i nr.5 1953. Fargene på figurene var litt anderledes en i dag, Stripene på Donalds matrosdres var blå, Doles lue var gul og ikke grønn og Onkel Skrue hadde grønne gamasjer eller grå men rød frakk har han altid hatt. Fargene var klare og flotte så trykkmaskinene var nok forbedret siden 40-tallet.


©Disney

Donald bladet på 60-tallet.

Forsidene.
Forsidene var ofte tegnet av Carl Barks som på 50-tallet og forestilte morsomme sitvasjoner. En ny ting var at forsidene også ilustrerte sener fra ukens fortseteleses historie som du ser på det øverte bladet. Også Store Ulv og de tre små grisene var på forsidene av og til.

Historiene og figurene.
Carl Barks tidligste serier gikk som ønskerepriser men det kom stadig nye serier og med dem nye figurer. I 1963 dukket heksa Magica fra Tryll opp på Skrues kontor for første gang, Super Langbein,Hekla Heks, Ørnulf Ørn, Moby Duck, Spøkelseskladden, Madam Mim ,Klodrik og Raptus Von Rupp dukket også opp i løpet av 60-tallet.

Det var Dick Kinney og Al Hubbards som fant opp Klodrik.


Andre ting.

Mikke tegneren Paul Murry,s historier kom i bladet. Dette var spenende krim historier.

Myten om at Skrues tiøring bringer lykke kom i Barks historie "Du gode gamle tiøringen min" mange år senere skulle Barks selv avise dette for som vi alle vet Skrue ble rik ved hjelp av hardt arbeid og ikke en lykkebringer.

Høydepunkter.

Historien "Spøkelseskladden vender tilbake" kom i nr.26-29. Dette er den første Spøkelseskladden historien i Norge og Skandinavia også. Den er tegnet av Paul Murry og er en fortsettelses historie på Gotfredsons historie "Mikke Mus lurer Spøkelseskladden" Tegnigene er fantastiske og detaljerte og det er tydelig at Paul Murry likte og lage denne historien. Den starter med at Mikke går forbi Langbeins hus og ser en sikkelse der inne. Mikke løper inn i den tro at det er kladden som har vendt tilbake men det er bare Lanbein som tar på seg nattskjorten. Lanbein slår senere holdet og får en kul. Senere begynner Kladden og rane banker samtidig som han sitter i cellen sin. Poletiet er oppsatt på og fange kladden så Svarte Petter og kupanen Snøfle benytter anlednigen til og rane banker i fred. Kladen fanger dem senere og det viser seg at kladden er Lanbein! Lanbein har svimet rundt og trodd han var Kladden.


Eggmysteriet kom i nr.13-17 1963 og betraktes av mange som den beste Donald historien noensinne. Den er laget av Carl Barks. Kort fortalt Donald jobber som 4 asisterende vaktmester på Andeby museum. Han tørker støv av en firkantet stein som faller i gulvet og knuses som et egg. Etter det man vet, kom «steinen» fra Andesfjellene. Så en ekspedisjon utrustes og sendes til Peru.Donald og nevøene Ole, Dole og Doffen drar på ekspedisjon til de innerste avsidesliggende Andesfjellene. Etter hvert finner de en gjemt dal hvor alt er firkantet, også menneskene. I originalutgaven synger den sørstatshymnen «Dixie», mens i den norske oversettelsen synger han: «På Vossevangen der vil eg bu, der veks det kløver yver heia».


©Disney


Endene finner raskt ut at firkantfolket snakker nynorsk med preg av «vossamaol». Det viser seg at professor Tron Dreyerdal fra Voss (opprinnelig Rhutt Betlah fra Birmingham) bodde i dalen fra 1863 til 1868. Han lærte firkantfolket å snakke nynorsk med vossedialekt. I tillegg lærte han dem å sette pris på alt som har med Voss å gjøre.

Mens de er i dalen, kalt Gufseplassen, blåser Ole, Dole og Doffen tyggegummibobler, noe som er forbudt på stedet. Det er imot loven å produsere runde ting, og den eneste måten for guttene å unnslippe straff er å blåse firkantede tyggegummibobler. De klarer dette ved å lære firkantede kyllinger å blåse tyggegummibobler, og deretter gjemme dem under genseren og late som om de blåste boblene selv.

Historien vakte reaksjoner på grunn av nynorsk bruken i Vivi Aagaards oversettelse siden Donald Duck & co er på bokmål. Da bladet ble lagt ut på Deichmanske Bibliotek, kom det inn flere protester til biblioteket. Av enkelte nynorskfolk ble det tatt ille opp at nynorsk ble skildret som knapt forståelig, og i det i tillegg ble knyttet til et merkverdig folkeslag i avsidesliggende strøk. Lederen for bibliotekets barneavdeling, førstebibliotekar Rikka Deinboll, la nr. 16 og 17 til side, slik at saken kunne behandles av Det rådgivende utvalg for tegneserier i Norge. 24. april ble DRUFTs avgjørelse offentliggjort i norske aviser. Utvalget kom enstemmig frem til at «episodene ikke kan sies å være diskriminerende for noen norsk språkgruppe».

Historien har siden blidt utgitt en rekke ganger og er faktisk den historien som flest husker her i Norge.


Noen av Ulve historiene fra 50-tallet ble trykt opp igjen her en historie av Gil Turner. Her vil Store Ulv at Lille Ulv skal stjele en melon fra Bamse. Bamse synes synd på Lille Ulv og gir han en melon. På vei hjem ser Lille Ulv en rev som jakter på en kanin. Lille Ulv kaster melonen på den. Da dukker den gode Fe opp og gir han en ny melon. Store Ulv skjønner at en så stor melon ikke kommer fra Bamse så Lille Ulv forteller. Stole Ulv later da som om han har reddet Lille Ulv fra og drukne. Den gode Fe dukker opp og Store Ulv ønsker seg selvfølgelig de tre små grisene. Men han får bare tre sparegriser.

Nr.10-12, Onkel Skrue - Får en Konkurrent
Dette er den første historie Gulbrand Gråstein var med i selv om det i norsk historie er andre gang. Her het han Flintus Gullglans. Skrue beviste her at han er verdens rikeste siden han hadde 10 cm hyssing mer en Gulbrand.

Donald bladet på 70-tallet.

Forsidene.
Forsidene var nesten alderi tegnet av Carl Barks i denne perioden men en skjelden gang kom det en forside fra mesterens hånd. Nå var det bilder av Petter Smart, Super Langbein, Moby Duck,Skrue McDuck og Donald som var vaneligst på forsiden. Men også Store Ulv dukket opp der av og til.

Historiene og figurene.

Carl Barks pensjonerte seg og mange Donaldister er enige om at dette er en mørk periode i D.D & co,s historie. I en liten periode kom det slurvete historier som bare var laget for og selge på Donalds gode navn og rykte. Heldigvis forsvant disse seriene igjen. På 70-tallet kom det også en ny tegner Vicar. Vicar ble en av de mest produktive tegnerene.

Andre ting.

Samleserier med bilder var kjempe populært. Det fulgte med slike samle bilder hver uke og de forestilte alt fra dyr,bilder og pop stjerner.

I 1973 kom boken Donaldismen av Jon Gisle. Boken analyserer Donald og de øvrige figurene ikke bare endene. Den var starten på den både seriøse og humoristiske forskingen på Andeby.

Høydepunkter.

Et av de største høydepunktene på 70-tallet var da Carl Barks historie "Donald Duck på frimerkejakt i Columbia" kom i bladet. Mange undret seg over dette siden det er en historie fra 50-tallet og Jon Gisle nevner dette i Donaldismen. Desverre var ikke den yngre klassiske Donaldisme tilbake.

Historien handler om at Donald og guttene drar til Columbia for og finne det Magenta røde frimerket ( Det frimerket var verdens kjeldneste i virkeligheten også) når de finner det finner de også gullmannen El Dorado. Etter mange strabaser får Anton tak i frimerket og selger det til den distre Dr.Fil.A.T.List. Alderi har Anton vært mer motbydelig når han vifter med de hundre tusen han fikk og gliser onskapsfult mot Donald og guttene. Senere går Donald og sturer på en bro da han finner albumet med magenta frimerket til Dr.Fil.A.T.List som har lakt det igjen siden han er så distre. Donald gir det tilbake og får 100 000 han også.

Donald bladet på 80-tallet.

Forsidene
Mikke Mus var i skuddet og var stadig og finne på forsidene. Siden fikk han sitt eget blad og har måttet overlate hovedrollen til Donald og andre ender. Super Langbein var ofte på forsiden.

Historiene og figurene
Fant var et vanlig innslag i bladet. Bladet startet som oftest med en historie tegnet av Vicar på 80-tallet. Hubba bubba reklamer var vanlige i bladet.

Andre ting.
På hele 80-tallet hadde Donald-bladet en innbrett på baksiden. Den ble brukt til alt fra oppgaver til bilder av popstjerner.

Høydepunkter
Vicars “Ungdomskilden” er en historie mange husker. Historien starter med at Donald siter omtåket i en hagestol da Dolly kommer innom. Ole Dole og Doffen forklarer da at de for noen dager siden dro på jakt etter ungdomskilden. Guttene bestemte seg da for og lure Donald så de satte opp et skilt med teksten “Ungdomskilden” og la luene sine der med 3 egg i. Donald trodde guttene virkelig var blitt egg igjen så han ringte ambulanse, presse og hele sulamitten. Men en av naboene på campingplassen lånte eggene og stekte dem. Donald fikk sjokk og det ble ikke bedere av at guttene kom løpende ut av skogen da. Donald ble da sjokkskadet for en stund.


Donald bladet på 90-tallet


Forsidene
Forsidene forestilte nesten alltid ender. Donald og Onkel Skrue var vanligst på forsiden men Guffen dukket opp av og till også. Forsidene hadde mer detaljerte bakgrunner og var tegnet av mange forskjellige tegnere.

Historiene og figurene
I 1993 ble bladet utvidet til 48 sider og i 1997 ble sidetallet økt til 64 sider. 90-tallet ble innledet med en spennende ny tegner: I nr.1/90 kom historien “Fabelaktig dyreliv” av Don Rosa. Siden kom det mange spennende Don Rosa historier og de fleste mener han er Carl Barks arvtager. I 1997 var det stort jubileum. Onkel Skrue feiret 50 år som figur og det ble feiret med en stor jubileums historie av Don Rosa og gjensyn med Carl Barks historier. Mange mener at perioden 1997-2002 var en glansperiode i bladets historie. I 1998 ble Donald bladet 50 år i Norge og det ble feiret stort.
I 1994 besøkte selveste Carl Barks Norge og samlet enorme skarer av både presse og fans. Carl Barks kjørte også i El tempo gigante sammen med Ivo Caprino og NRK laget et stort program om han Alle elsker Barks tidenes største Donald tegner og forteller. Det dukket også opp en ny Donald tegner ved navn ferioli med en flott tegnerstil som minnet litt om Barks.

Høydepunkter
Det uten tvil største høydepunktet på 90-tallet er Skrue McDucks liv og levnet av Don Rosa som begynte som fortsettelses historie i 1993. Dette er en historie med 12 kapitler og som forteller historien om Skrues liv fra han tjente sin første tiøring til han ender opp som verdens rikeste mann/and. Serien vant mange priser for beste tegneserie det året.


En annen kjent historie er “Nebbet!” fra 1999 av Daniel Branca. Her er Donald og Dolly på restaurant med nebbete betjening som ler seg skakk av at Donalds nebb liksom er veldig stort. Donald prøver å avkrefte dette men blir bare ledd av så får han det for seg at nebbet vokser for vært minutt som går. Donald må til psykiater og doktoren gir Donald diagnosen “akutt kompleks” Donald prøver også med hypnose til ingen nytte. Så han får en plastisk operasjon. Det Donald ikke vet er at han bare får bandasje rundt nebbet så han tror at han får et perfekt nebb. Alt er bra igjen helt til noen kommenterer føttene hans og da er det i gang igjen.


Donald bladet på 2000-tallet


Forsidene
Forsidene hadde såkalte sidebarer hvor det var bilder av leken og andre ting som var i bladet. Det var ofte forsider tegnet av Don Rosa og hadde da et motiv fra en Don Rosa historie som var med i bladet og av og til noen tegnet av Vicar.

Historiene og figurene

Don Rosa, Vicar og Marco Rotas historier var vanlige. I 2005 kom den første historien fra den norske Donald tegneren Arild Midthun. I dag kommer det minst en Arild historie i måneden.
Andre ting. I 2001 kom boken Carl Barks beste. Boken inneholder de historiene som ansees som Barks beste historier. I 2000 døde Carl Barks 99 år gammel.

Høydepunkter

Det var mange høydepunkter på denne tiden men en av de mest kjente historiene er “Petters første suksess” av Don Rosa. Denne historien fortsetter der hvor Carl Barks “Jul i Pengelens” fra 1954 slapp. Skrue er konkurs siden pengene forsvant ned i en dyp hule og bor hos Donald og guttene. Donald vill ha Skrue ut av huset og når bord lampen blir ødelakt går han til Petter Smart for og få den reparert. Petter som jobber med en tenkeboks snubler og får hodet og lampen oppe i boksen. Lampen blir intelligent og av den lages Lille Hjelper. Det viser seg at Petter kan heve pengene opp av hullet igjen med en ballong gass som samler seg rundt pengene og får dem til og fly opp igjen. Gassen virker litt for bra når pengene flyr opp i bingen igjen så løftes den av grunnmuren, Pengebingen flyr av garde men Lille Hjelper punkterer ballongen og Pengebingen lander på Kornelius Kvakk statuen. Bingen blir satt på riktig plass igjen og Petter og Lille Hjelper starter verkstedet.

Et annet høydepunkt er Carl Barks klassikeren "Menehuenes øy" som kom i nr.27 2003, Onkel Skrue bestemmer seg for og gjemme pengene på en sydhavsøy i nærheten av Hawaii. Men b-gjengen finner ut av planene.


©Disney


Donald bladet i dag


Forsidene
Arild Mitdhun laget lenge skissene til forsider som andre tegnet men i 2011 begynte han selv og tegne dem. Nå er Arilds forsider meget vanlige.

Historiene og figurene
Mange av de nye historiene er Nederlandske. Det kommer ca. En Arild Mitdhun historie i måneden. I 2011 ble hele Skrues liv serien av Don Rosa utgitt som sommerlesning i tre blader. I 2012 begynte Redaksjonen og utgi “Gull historier” som er gamle Carl Barks klassikere. Figurer som Lille Ulv og Store Ulv var sjeldne.
Andre ting.
Sidetallet ble redusert i 2009

Høydepunktene
Sommeren 2012 kom Carl Barks historien Onkel Skrue Atlantis hemmelighet. Historien er på 33 sider og var aldri tidligere utgitt i ukebladet.
Historien handler om at Skrue er lei av at en person skylder han penger så han sender Donald for å kreve inn pengene. Donald drar men oppdager at han ble sendt for å kreve penger fra seg selv. Donald betaler gjelden til Skrue men han hadde lovet Donald halvparten av fortjenesten og gir han en verdiløs mynt. Mynten viser seg og være verdifull så Skrue bestemmer seg for og gjøre mynten han fikk av Donald til verdens sjeldneste. Han kjøper alle femtiøringene fra 1916 og dumper dem i Atlanterhavet bortsett fra en. Den ene mynten blir uheldigvis kjørt over av en dampveivals så Skrue og nevøene må dykke etter myntene. Myntene havnet utrolig nokk i Atlantis og etter strabaser nede i dypet redder de opp en mynt. Det viser seg til slutt at det bare er en i verden som har råd til mynten og det er en snål fantasillioner ved navn Skrue McDuck.

Jeg skrev dette opprinnelig som en skole oppgave ( Vi fikk velge selv hva vi skulle skrive om siden vi har hatt om krigen i et halvt år) teksten blir også utgitt i Donaldistposten en avis på www.Donald.no og på Donaldistposten,s hjemmeside. De komplette årgangene var til stor hjelp når jeg skrev dette.

Comments

 • edited November -1

  Artig det ene bildet fra Skrues liv varierer :P

  Onkel Skrue: De har brukt mine penger til å kjøpe ting til å robbe med med!
 • ACAC
  edited November -1

  Desværre var jo det billede du viser fra Donald Duck på frimerkejakt slet ikke med i udgivelsen i Ugebladet i 1970'erne. Fin gennemgang ellers - har forummet ændret billedpolitik?

 • edited November -1

  AC skreiv:

  - har forummet ændret billedpolitik?


  Mikkel er ny. Han får sikkert beskjed av Olaf.

 • edited November -1

  Mikkel Hagen skreiv:

  Høydepunkter

  Det var mange høydepunkter på denne tiden men en av de mest kjente historiene er “Petters første suksess” av Don Rosa.

  Det er alltod hyggelig når folk sier at de liker "Gyro's First Invention!" :-D

 • edited November -1

  AC skreiv:

  Desværre var jo det billede du viser fra Donald Duck på frimerkejakt slet ikke med i udgivelsen i Ugebladet i 1970'erne. Fin gennemgang ellers - har forummet ændret billedpolitik?


  Det var på 70-tallet.
  Er bilder ulovelig? jeg er ny så jeg vet ikke.

  Onkel Skrue: De har brukt mine penger til å kjøpe ting til å robbe med med!
 • edited November -1

  Historien ble utgitt i Norge på 70-tallet.
  Mulig AC mener at akkurat denne billedruta var redigert vekk i det norske bladet.
  På inducks så står det at det mangler noe i den danske versjonen, men det står ikke noe slikt om det norske bladet.
  Jeg har ikke dette bladet her, så jeg er ikke sikker.

  Han som er ansvarlig for Andebyonline godtar ikke at man legger inn bilder man ikke har rettighetene til. (Det samme gjelder Donald i signaturen din.)
  Men man kan linke til andre sider hvor bildene finnes. (Hvis det ikke er "pirat"-sider.)

 • edited November -1

  Sigvald skreiv:

  Mikkel Hagen skreiv:

  Høydepunkter

  Det var mange høydepunkter på denne tiden men en av de mest kjente historiene er “Petters første suksess” av Don Rosa.

  Det er alltod hyggelig når folk sier at de liker "Gyro's First Invention!" :-D

  En av mine favoritt historier :)

  Onkel Skrue: De har brukt mine penger til å kjøpe ting til å robbe med med!
 • ACAC
  edited November -1

  Det magentarøde frimærket var i bladudgaven groft maltrakteret i de skandinaviske og tyske udgaver i 73 - det skyldtes Gutenberghus-kodekset - man kan f. eks. ikke se at det drejer sig om Sydamerika på kortet side 1 i serien - det er et fantasiland. - der er jo en grund til at serien i de skandinaviske udgaver hedder det magentarøde frimærke - the gilded man, som serien på amerikansk har navn efter er jo slet ikke med i den Gutenberghus'ske udgave. Serien udkom så i sin fulde længde (ombrudt og beskåret i ruderne) i Jeg, Donald/Den store AA/KA

 • edited November -1

  Historien kom i "Jeg Donald Duck" boken også her er hele historien med og vi ser at det er Sør-Amerika som er på kartet men det har fremdeles et fantasi navn "Corombia"

  Onkel Skrue: De har brukt mine penger til å kjøpe ting til å robbe med med!
 • edited November -1

  Mikkel Hagen skreiv:

  Er bilder ulovelig? jeg er ny så jeg vet ikke.

  Les dette.

 • edited November -1

  Olaf Moriarty Solstrand skreiv:

  Mikkel Hagen skreiv:

  Er bilder ulovelig? jeg er ny så jeg vet ikke.

  Les dette.


  Lest det, men du har slettet private bilder også som jeg har retten til. 4 av bildene var private. Er heller ikke private bilder tilatt?

  Onkel Skrue: De har brukt mine penger til å kjøpe ting til å robbe med med!
 • edited November -1

  Om du har skannet bildene selv er de fortsatt ikke dine "private" bilder.

 • edited November -1

  Nei men det er tilatt og publisere dem her da jeg har sett flere som har pubilisert bilder som de har skannet. Hva med bildene av premine i "NM i Donald 2010" der er det bilde av noen Hall of Fame bøker og om det er lov har jeg lov til og publsere bilder jeg selv har tatt av Donald.

  Onkel Skrue: De har brukt mine penger til å kjøpe ting til å robbe med med!
 • edited November -1

  Nei, sånn er det ikke.

 • edited November -1

  Andrebyboer skreiv:

  Nei, sånn er det ikke.

  Det Mikkel har gjort er ikke annerledes enn f.eks dette innlegget ditt ;)

  I denne skoleoppgaven til Mikkel så bryter han vel ikke åndsverksloven så lenge han bruker bildene slik han gjør.

  Siterer Olaf fra en annen tråd:
  Olaf skreiv:

  Pass på at bruk av biletet ikkje er i strid med åndsverksloven § 23: Ikkje legg ut eit bilete berre for å vise det fram, legg fram eit bilete berre i ein relevant kontekst. Døme: Dersom du skriver eit innlegg om historie X, har du lov til å vise nokre ruter frå historie X i forumet, men ikkje legg ut nokre ruter frå historie X berre for å vise fram ruter av historie X. Dessutan: Oppgi alltid kvar biletet er henta frå (og sleng på © DISNEY)

  Eneste Mikkel mangler er © Disney under bildene.

Sign In or Register to comment.

Hei sveis! Ja, her ser du meg! Er du ikke glad for å treffe meg?

Det ser ut som om du er ny her. Om du vil kome i gong, trykk på ein av desse knappane!

Har du lest forumreglane?