Ønsker du å bli medlem på Kvakk.no? For å hindre spam i forumet krever vi nå at du har en invitasjonskode for å registrere deg som medlem. For å få tilsendt en invitasjonskode, send en e-post til olafmoriarty krøllalfa gmail punktum com.

Ny Don Rosa historie i DD&co 3-5/2005

12346

Comments

 • edited November -1

  Olaf Solstrand skreiv:

  Eg liker heller ikkje historier der Skrue behandlar nevøane så bestialsk ("jeg vil ha andestek"? Har det verkeleg stått på trykk? Sjukt!), og er heilt einig i at det Don Rosa gjer yter meir respekt for Skrue enn slikt.

  Det stod på trykk i en tidlig pocketbok-serie, den hvor et B-gjengmedlem forkkler seg som en østerlandsk spåmann og spår en ny syndeflod og hvor Skrue deretter bygger en ark for sine penger som i natten, mens endene sover blir fløyet ut på havet. Senere "oppdager" B-gjengen Duck-familien på havet og Donald og nevøene binder Skrue fast da de bytter B-gjengens mat mot Skrues formue. Da bløffen blir oppdaget løper Skrue etter Donald og vil ha andestek som han sier. Men jeg vil understreke at jeg slett ikke mener at alle italienske tegnere behandler Skrue ille, og at det har blitt bedre med årene.

  Men samtidig synest eg at det bør vera rom for litt kunstnerisk fridom, og eg synest at det er litt interessant å sjå korleis ein figur blir i hendene til ulike serieskaparar frå ulike land. Det medfører ikkje nødvendigvis at eg liker historiene, og enkelte gonger blir dette - ja - respektlaust. Det blei det ikkje i hendene til Don Rosa, eg berre småreagerte litt. Sjølvsagt er det berre pirking.

  OK.


  Dessuten så er vel dette med at Hakkespettboken kun er for hakkespetter noe Rosa har funnet på, så det er vel bare seg selv han motsier gher.

  Ja, det er det kanskje. Likevel er det mi personlege, subjektive meining at han ikkje burde ha gjort det fordi eg liker den gamle versjonen betre. Om det så er Don Rosa som har oppfunne denne - eg er då fan av veldig mykje som Don Rosa har gjort, eg. Det meste, faktisk. }}

  Jeg er sikker på at du ikke hengte deg opp i den detaljen med Jose da Rosa lagde sin første Caballeros-historie i 2000.

  Det stemmer. På den tida visste eg nemlig ingenting om dei seriane José har medverka i, for ikkje å gløyma at eg var omtrent sigvaldist på den tida. Men då brasilianske vener orienterte om dette på DCML, reagerte eg slik ganske umiddelbart.}


  Ja, du har forsåvidt rett der, men Don Rosas Jose er da heller ikke perfekt. Vi ser jo hvordan han prøver å forføre kjæresten til banditten Solhatt i Rosas første caballeros-historie.

  Men beklager, Sleipe-Simon, det er tydeleg at eg må skjerpe måten eg formulerer meg på. Lover å skjerpe meg framover (om det så blir gjennom å la vere å kommentere ting).


  Neida, jeg uttalte meg kanskje på en litt uheldig. Du trengs i diskusjonene, og jeg er enig i flere av dine poenger.

 • edited November -1

  Scarpa er en ganske så dyktig tegner og forteller. Men jeg vil ikke sette ham og Don Rosa opp mot hverandre, da de representerer hver sin stil som er ganske så forskjellige.

 • edited November -1

  MikroMidas skreiv:

  Mener du forresten at Hans Wilhelm Steinfeldt ble en bedre journalist etter at jeg kastet pølse på han

  Hva? Har du gjort det?

 • edited November -1

  Olaf Solstrand skreiv:

  Scarpa har etter mi meining både ein betre strek enn Don Rosa, og han skriver betre historier enn Don Rosa. Noko eg sjølvsagt godtar at andre er ueinige i, men i _*mine*_ auge er Scarpa definitivt den nest største.

  Jeg tviler ikke på at Scarpa er en dyktig skribent såvel som en dyktig tegner, men hvilke historier eller verker er det denne "legenden" har laget som huskes på linje med Barks' største klassikere og Rosas "Skrue McDucks liv og levnet"?

  Kan du vennligst forklare meg kva som er så sært med at eg synest at ei av Disney-historiens største legender er ein betre serieskapar enn Don Rosa?

  Med "sær" mener jeg da bare at dine meninger skilles seg en smule fra "the mainstream". Et rangering basert på et kjapt navnesøk på Google er nok til bekrefte dette:

  Carl Barks__________140000
  Don Rosa____________98200
  Victor Arrigado Rios___12800
  Romano Scarpa_______9260
  Floyd Gottfredson______7820
  Daniel Branca_________7580
  William Van Horn______6530
  Daan Jippes___________5700
  Freddy Milton__________5270
  Marco Rota___________4330
  Paul Murry____________3880
  Tony Strobl____________3390


  Sleipe-Simon skreiv:

  Scarpa er en ganske så dyktig tegner og forteller. Men jeg vil ikke sette ham og Don Rosa opp mot hverandre, da de representerer hver sin stil som er ganske så forskjellige.

  Dette er vel kanskje den smarteste kommentaren i denne tråden så langt. Jo du har nok rett.

 • edited November -1

  Sleipe-Simon skreiv:

  Ja, det er det kanskje. Likevel er det mi personlege, subjektive meining at han ikkje burde ha gjort det fordi eg liker den gamle versjonen betre. Om det så er Don Rosa som har oppfunne denne - eg er då fan av veldig mykje som Don Rosa har gjort, eg. Det meste, faktisk.

  Uansett hvem som skal krediteres for det med hakkespettboken synes også jeg Don burde holdt seg for god for akkurat den detaljen der. Blir jo ekstra dumt hvis han gjør noe som strider mot seg selv, men det er sikkert en gjennomtenkt handling fra hans side som han kan forsvare hvis noen spør.

  Hva? Har du gjort det?

  På lukket firmafest (sterkt innspirt av hans pølsekast), men rakk ikke helt frem --- "Kids dont try this at home" :)

  Sigvald skreiv:

  Med "sær" mener jeg da bare at dine meninger skilles seg en smule fra "the mainstream".

  Mainstream ??? Du mener Sigvald-stream, setter du ikke din egen smak og selvgodhet litt vel høyt når du mener at andre sine subjektive meninger er verdt å korrigere utifra DIN egen overbevisning ? Hvis du vil lese mere om dette så står det masse øverst på denne siden som jeg faktisk synes du kan svare på og ikke bare forbigå i stillhet.

  Sigvald skreiv

  Et rangering basert på et kjapt navnesøk på Google er nok til bekrefte dette:

  Måtte jo komme den tåpelige der. Søk på Adolf Hitler og du får ennå flere treff, tror ikke noen vil rangere han foran Barks av den grunn

  Er du i ferd med å innføre en ny religion her ? Barks hadde en meget bra ti sider om kronismen, mens du tydeligvis har utviklet Google-ismen til å styre ditt liv og ta viktige avgjørelser.

  Men hvordan vet du at ALLE de 140000 treffene du får på Carl Barks er genuine treff på DEN Carl Barks, og hvordan vet du at ALLE de 98200 treffene på Don er på DEN rette Don og ikke en "kopi" med samme navn.

  Hvis du søker på Neil Gaiman/Alan Moore på google og får flere treff på noen av dem enn Don så burde jo du like dem bedre enn Don etter Sigvald-logikken som du innfører her, og som forventer at alle andre skal følge. Tør du å søke etter dem og hvis mine antagelser slår til så tar du konsekvensen av dine egne uttalelser antar jeg.

  Antar at du av vanlig uhøflighet ikke svarer på noe av dette heller, men tenk gjennom det endel ihvertfall for din egen del.

 • edited November -1

  Er ikke dette en døfødt debatt folkens. Vi vet alle at Sigvalds syn her er relativt snevert. Her er vel rangstigen alt måles etter:

  Carl Barks <----------> Don Rosa
  l
  v
  Sigvald
  l
  v
  Alle de som mener det samme som Sigvald


  Han sier at Carl Barks er øverst, men det stemmer vel strengt tatt ikke fordi ingenting av det Don Rosa gjør er galt, ergo er disse to helt ufeilbarlige. All kritikk av disse to blir derfor avfeid som tøv, og alle som mener noe annet om disse er faktisk ikke med på rangstigen i det hele tatt.

  Denne debatten er derfor totalt meningsløs. Olaf får ikke lov og mene at Scarpa er bedre en Don Rosa, og det er enden på visa.

  Det utrolige her er vel at for meg har Don Rosa falt mer og mer i aktelse etter at jeg begynnet på dette forumet. Av og til er jeg rett og slett bare lei hele fyren, og jeg lurer på hvems gudedyrkelse som er grunnen til dette?

 • edited November -1

  Lars Olav skreiv:

  Det utrolige her er vel at for meg har Don Rosa falt mer og mer i aktelse etter at jeg begynnet på dette forumet. Av og til er jeg rett og slett bare lei hele fyren, og jeg lurer på hvems gudedyrkelse som er grunnen til dette?


  Det blir feil av deg å rette din harme mot stakkars Don Rosa som er en flott fyr. Rosa selv ønsker ikke å bli sett på som noen "autoritet" eller tegneseriegud. Det er andre som gjør ham til dette, ikke han selv.
  Jeg liker Don Rosas serier godt, jeg, men jeg ser ikke på hans serier som den evige "sannhet". Fakta: det er TEGNESERIER, snakkende ender som oppfører seg som mennesker. Ergo er ikke det Rosa skriver noe mer sant enn noe annet nettopp fordi det er en tegneserie.
  Carl Barks var den største, uten tvil, fordi han var et sant geni. Rosa, Scarpa, van Horn og Rota er alle dyktige tegnere men ingen av dem når på noen som helst opp til Carl Barks.

 • edited November -1

  denne tråden er det fremkommet en del lettvinte fortolkninger og feiltolkinger av enkelte uttalelser fra min side. Jeg er kommet frem til at dette ikke kan forbigås i stillhet.


  a) Er det noe galt i at Scarpa forbindes med pocketbokmediet?

  SVAR: Nei, det er IKKE noe galt i dette. At pocketbøkene selger bra er positivt, ikke negativt. Donald Pocket og liknende utgivelser er dog et medium som er kjent for masseproduksjon, kunstneriske friheter og manglende kontinuitet. Innholdet er således normalt mindre aktet enn en del av det materialet man finner i DD&Co. La meg dog for egen regning legge til at det tross alt finnes mye bra stoff i DP.


  b) Kan Google benyttes til å rangere f.eks. serieskapere?

  SVAR: Google kan kun benyttes til å måle/rangere serieskapernes generelle popularitet, i dette tilfellet blant tilhengerne av Disney-tegneserier. Men de tallene som fremkommer må selvsagt også behandles med varsomhet da det er en del usikkerhetsmomenter og feilkilder ute og går. En forutsetning for en slik måling/rangering er selvsagt at man måler sammenliknbare størrelser. Det er i denne sammenhengen selvsagt helt meningsløst å sammenlikne tallene for diverse Disney-skapere med tilsvarende tall for non-Disneytegnere som appellerer til et ganske annet publikum. Det blir omtrent som om man skulle søkt på Spice Girls og Madonna i forbindelse med en rangering av de mest populære rockebandene.


  c) Hva viser Google-tallene?

  SVAR: Uansett hvordan man snur og vender på disse tallene så kan man ikke komme bort fra at Carl Barks er den mest omtalte Disney-serieskaperen på nettet. Like klart er det at Don Rosa er den nest mest omtalte Disney-serieskaperen på nettet. Langt etter disse finner man resten. Blant disse er forskjellene langt mindre slik at man nok bør være forsiktig med å utpeke en klar nr.3. Disse Google-tallene samsvarer også bra med det faktum at det nettopp er Carl Barks og Don Rosa som oftest får sitt navn på DD&Co's cover.


  d) Kan Olaf ansees som sær?

  SVAR: Nei, Olaf som person er selvsagt IKKE sær, det er hans vurdering av styrkeforholdet Rosa-Scarpa som kan ansees som en smule "sært" i betydningen uvanlig (jfr.n punktene b og c over).


  e) Er Don Rosa en copyist?

  SVAR: Jeg synes ikke det er riktig å si at DR kopierer Barks - det er snarere slik at han videreutvikler og viderefører den store arven etter Barks. Her i forumet er det flere enn meg som har poengtert at Donaldismen nok er tuftet på Barks, men at det er Don Rosa som revitaliserte denne fra tidlig på 1990-tallet av. Selv de rene Barksistene har således mye å takke Don Rosa for.

  Håper at dette var litt oppklarende.

 • edited November -1

  Lars Olav skreiv:

  Olaf får ikke lov og mene at Scarpa er bedre en Don Rosa, og det er enden på visa.

  Selvsagt har Olaf lov til å mene dette, på samme måte som andre må ha lov til å undres litt over at han mener noe slikt.

 • edited November -1

  Sigvald skreiv:

  denne tråden er det fremkommet en del lettvinte fortolkninger og feiltolkinger av enkelte uttalelser fra min side. Jeg er kommet frem til at dette ikke kan forbigås i stillhet.

  Spørsmål og svar med Sigvald Grøsfjeld Jr. Det er MYE å kommentere her med det kommer ikke igjennom så jeg lar det ligge. Ikke får jeg svar heller, men det er to ting som ikke kan stå uimotsagt i det "intervjuet" her, og "google-ismen" velger jeg å forbigå i stillhet.

  Sigvald skreiv:

  Er det noe galt i at Scarpa forbindes med pocketbokmediet?
  SVAR: Nei, det er IKKE noe galt i dette. At pocketbøkene selger bra er positivt, ikke negativt. Donald Pocket og liknende utgivelser er dog et medium som er kjent for masseproduksjon, kunstneriske friheter og manglende kontinuitet. Innholdet er således normalt mindre aktet enn en del av det materialet man finner i DD&Co

  Sier det kort og med store bokstaver -> KULTURSNOBB

  e) Er Don Rosa en copyist?
  SVAR: Jeg synes ikke det er riktig å si at DR kopierer Barks - det er snarere slik at han videreutvikler og viderefører den store arven etter Barks.

  Fatter meg i korthet her også. Her er ett klassisk originalt Carl Barks cover

  http://njpower2000.com/images/nichols01fc367.jpg

  og her er "noe" SOM IKKE ER EN KOPI, siden Don ikke holder på med det !!!

  http://www.geocities.com/vonzinkann/rosaprintframed.JPG

  Håper at dette var litt oppklarende.

  Synes ikke akkurat det, men hadde ikke akkurat ventet det heller.

 • edited November -1

  Mikro Midas, angående det coveret av Barks og kopien til Rosa... Synes ikke akkurat de litografiene og oljemaleriene Barks drev med var noe bedre. Mange av dem hadde ikke noen rot i seriene hans heller. De ble laget på løpende bånd fordi griskheten hersket.

 • edited November -1

  Einherje skreiv:

  Mikro Midas, angående det coveret av Barks og kopien til Rosa... Synes ikke akkurat de litografiene og oljemaleriene Barks drev med var noe bedre. Mange av dem hadde ikke noen rot i seriene hans heller. De ble laget på løpende bånd fordi griskheten hersket.

  Jeg tror ikke at Barks var grisk.Han var jo en gammel mand da han malede, og sikkert godt vidste at der ikke er lommer i ligklæder :) Han arbejdede også meget længe på hvert maleri - længere end nødvendigt, hvis hans formål blot var at producere malerier på samlebånd for pengenes skyld.
  Derimod tror jeg at folk i hans omgivelser var griske på deres egne vegne. Jeg tænker b.la. på hans 2 medarbejdere i Carl Barks Studio, som Barks slæbte i retten fordi de udnyttede ham (jeg vil ikke nævne deres navne for det fortjener de ikke - de fortjener kun at blive glemt! ).
  PS.: Det kunne være interessant at høre om der er andre der har en mening om dette Barks - aspekt ( kommercialiseringen af Barks ).

 • edited November -1

  Sigvald skreiv:

  a) Er det noe galt i at Scarpa forbindes med pocketbokmediet?

  SVAR: Nei, det er IKKE noe galt i dette. At pocketbøkene selger bra er positivt, ikke negativt. Donald Pocket og liknende utgivelser er dog et medium som er kjent for masseproduksjon, kunstneriske friheter og manglende kontinuitet.

  Disney-seriar generelt er kjent for masseproduksjon, kunstnerisk fridom og manglande kontinuitet - det er ikkje akkurat eit felt der pocketbøkene skiljar seg ut. ALLE Disney-seriar er slik. Masseproduksjon skjer med alle Disney-seriar - _*ingen*_ Disney-seriar blir laga med det mål at dei skal trykkast opp i eit bitte lite opplag for spesielt interesserte. Sånn er det å lage teikneseriar på oppdrag for eit verdsomspennande konsern. Kunstnerisk fridom er det vel ikkje noko galent med - ein av dei som tar seg mest kunstnerisk fridom, er jo Don Rosa, og han har du vel ingenting imot? Og manglande kontinuitet ... Der synest eg ikkje at pocketbøkene bør vera nokon syndebukk. Sjå til dømes på TNT-serien - kontinuitet til beinet! Den serien har meir kontinuitet enn det er i seriane til Carl Barks.

  b) Kan Google benyttes til å rangere f.eks. serieskapere?

  SVAR: Google kan kun benyttes til å måle/rangere serieskapernes generelle popularitet, i dette tilfellet blant tilhengerne av Disney-tegneserier.

  Du gløymer eit par viktige moment.

  For det første: Google-søket viser ingenting om _*kva*_ desse sidene seier. Dersom eg skriver "Don Rosa er ein drittsekk" på nettet, vil Google sjå at dette er ei side der "Don Rosa" er nemnt, og telle denne. Det medfører ikkje at den som har laga den sida set Don Rosa høgt på lista si. Så dette søket viser at Don Rosa er veldig mykje omtalt, men ikkje kor populær han er. For å finne ut det, må du klikke deg inn på desse linkane og finne ut kva som står på dei. Og dersom ein skal finne ut kven som er den mest populære tyske politikeren gjennom tidene, er eg sikker på at Adolf Hitler kanskje er den som er mest omtalt på nettet, men eg tviler på at han er mest populær av den grunn.

  For det andre: Don Rosa er aktiv på nettet sjølv. Kvar gong Don Rosa skriver eit innlegg på DCML eller no.alt.tegneserier eller ein annan stad, vil ei ny nettside plutseleg innehaldet orda "Don Rosa". Ergo er ein del av dei treffa du får opp aktuelle berre fordi Don Rosa er aktiv på nett sjølv. Til samanlikning er det godt over 6000 treff på "Olaf Solstrand", men eg er sikker på at veldig mange av dei er på Andeby Online.

  For det tredje: Don Rosa er ein ganske aktiv serieskapar i dag - Scarpa, Strobl, Gottfredson, Taliaferro, Murry og andre eldre serieskaparar skreiv stort sett historier i ein tidsalder då det ikkje var vanleg at alt som var populært hamna på Internett. På den måten seier Google-søket mest om kven som har vore mest aktuell det siste tiåret.

  For det fjerde: Dersom du blar deg fram til side 67 på Google-søket etter "Don Rosa", får du ei melding om at berre 663 treff visast i søket fordi dei andre er veldig like dei treffa som allereie har kome fram. Ergo er det meste som står om Don Rosa på nett - cirka 97500 av dei sidene du sikter til - sider som det kan vere lurt å sjå bort frå. Det tilsvarande talet for t.d. Scarpa er 552 - forskjellen på Rosa og Scarpa er altså berre cirka 100 sider. Det er ikkje mykje.

  c) Hva viser Google-tallene?

  SVAR: Uansett hvordan man snur og vender på disse tallene så kan man ikke komme bort fra at Carl Barks er den mest omtalte Disney-serieskaperen på nettet. Like klart er det at Don Rosa er den nest mest omtalte Disney-serieskaperen på nettet.

  Og like klart er det at det ikkje er samanheng mellom kven som er populære og kven som blir omtalt.

  d) Kan Olaf ansees som sær?

  SVAR: Nei, Olaf som person er selvsagt IKKE sær, det er hans vurdering av styrkeforholdet Rosa-Scarpa som kan ansees som en smule "sært" i betydningen uvanlig (jfr.n punktene b og c over).

  Det er veldig uvanleg å drive Google-søk for å finne ut kven som er mest populær. Det er veldig uvanleg å hevde at andres meiningar er sære fordi dei skiljar seg frå sine eigne. Det er veldig uvanleg å bli fornærma på Don Rosas vegne når nokon hyller Don Rosa som den tredje beste i ein kategori som inneheld tusenvis av kandidatar. Kan vi dra den konklusjonen at alt Sigvald har skrive i denne tråden, er sært?

  e) Er Don Rosa en copyist?

  SVAR: Jeg synes ikke det er riktig å si at DR kopierer Barks - det er snarere slik at han videreutvikler og viderefører den store arven etter Barks.

  Med unntak av det tilfellet MikroMidas sikter til her, som er ein klar kopi. Og ja, Don Rosa vidareutviklar og vidarefører arven etter Barks - men som alle objektive donaldistar forhåpentlegvis er einige i, er det noko _*alle*_ Donald-serieskaparar gjer. Det er mange som synest at Don Rosa er den som gjer dette best, men absolutt ikkje alle - og i mine auge er det altså Scarpa som topper den lista.

  Her i forumet er det flere enn meg som har poengtert at Donaldismen nok er tuftet på Barks, men at det er Don Rosa som revitaliserte denne fra tidlig på 1990-tallet av. Selv de rene Barksistene har således mye å takke Don Rosa for.

  På same måte som alle reine KISS-fans kan takke Robinson-Mette for at ho laga ein coverversjon av "I was made for loving you" og på den måten sørga for at musikken deira blei revitalisert på 1990-talet? :-)

 • edited November -1

  Einherje skreiv:

  Mikro Midas, angående det coveret av Barks og kopien til Rosa... Synes ikke akkurat de litografiene og oljemaleriene Barks drev med var noe bedre. Mange av dem hadde ikke noen rot i seriene hans heller. De ble laget på løpende bånd fordi griskheten hersket.

  Jeg har ingen problemer med å være enig med deg i at oljemaleriene til Barks ikke akkurat er noe høydepunkt i hans karriere. Jeg har faktisk kjøpt den dårligste av de to maleribøkene hans, men jeg vet ikke helt om det ga mersmak nok til å kjøpe den siste og dyreste.

  Det Barks gjorde var å lage oljemalerier av kjente cover og utsnitt fra sine EGNE historier med Andebyborgere og noen reelle personer (Bruce Hamilton blant annet) avbildet. Det Don rosa gjør er å lage plakater basert på en ANNEN PERSON sine originale tegninger/covere. Det synes jeg faktisk er en ganske viktig og stor forskjell på Barks sitt "plakatsalg" og Don sitt "plakatsalg".

  Barks besudlet bare sitt eget verk med å gi ut dårlige malerier/plakater, mens Don i mine øyne besudler Barks minne med blant annet den forferdelige plakaten jeg linket til.

  Er det noen som vet noe mere om den der (i mine øyne forferdelige) plakaten, er den brukt i andre anledninger enn salg på tegneseriefestivaler rundt omkring i verden. Er det noen redaktører som virkelig har godkjent den trykket i en publikasjon med opplag på mere enn 100.

 • edited November -1

  Olaf Solstrand skreiv:

  Til samanlikning er det godt over 6000 treff på "Olaf Solstrand", men eg er sikker på at veldig mange av dei er på Andeby Online.


  Et raskt søk viste at 2380 av de (altså nesten halvparten) kommer fra Andebyonline
  http://www.google.no/search?hl=no&amp;q=olaf+solstrand+site:www.andebyonline.com&amp;meta=

  d) Kan Olaf ansees som sær?

  SVAR: Nei, Olaf som person er selvsagt IKKE sær, det er hans vurdering av styrkeforholdet Rosa-Scarpa som kan ansees som en smule "sært" i betydningen uvanlig (jfr.n punktene b og c over).

  Det er veldig uvanleg å drive Google-søk for å finne ut kven som er mest populær. Det er veldig uvanleg å hevde at andres meiningar er sære fordi dei skiljar seg frå sine eigne. Det er veldig uvanleg å bli fornærma på Don Rosas vegne når nokon hyller Don Rosa som den tredje beste i ein kategori som inneheld tusenvis av kandidatar. Kan vi dra den konklusjonen at alt Sigvald har skrive i denne tråden, er sært?


  Kan noen fortelle meg hva "sært" er? Altså ikke ordbokdeffinisjonen, den kan jeg (ikke helt ordrett selvsagt, men ganske nært), men hva mener dere egentlig når dere sier "sært"? Sært kan være så mange ting, men jeg ser ikke det at Olaf deler et annet syn enn Sigvald som sært, jeg vil vel si at det er mer normalt å ha ulike syn på en og samme sak.

  På same måte som alle reine KISS-fans kan takke Robinson-Mette for at ho laga ein coverversjon av "I was made for loving you" og på den måten sørga for at musikken deira blei revitalisert på 1990-talet? :-)


  Åhh! Det viste jeg ikke. Takk for informasjonen Olaf, men dette er da strengt talt et Donald-forum ;-)

 • edited November -1

  Olaf Solstrand skreiv:

  Google-søket viser ingenting om _*kva*_ desse sidene seier. Dersom eg skriver "Don Rosa er ein drittsekk" på nettet, vil Google sjå at dette er ei side der "Don Rosa" er nemnt, og telle denne. Det medfører ikkje at den som har laga den sida set Don Rosa høgt på lista si. Så dette søket viser at Don Rosa er veldig mykje omtalt, men ikkje kor populær han er. For å finne ut det, må du klikke deg inn på desse linkane og finne ut kva som står på dei. Og dersom ein skal finne ut kven som er den mest populære tyske politikeren gjennom tidene, er eg sikker på at Adolf Hitler kanskje er den som er mest omtalt på nettet, men eg tviler på at han er mest populær av den grunn.

  Så var det dette med sammenlignbare størrelser igjen da. Hitler og f.eks. Helmut Kohl er selvsagt ikke sammenlignbare størrelser - til det er deres historie for ulik. Derimot er Helmut Kohl og f.eks. Konrad Adenauer sammenlignbare størrelser.


  Og like klart er det at det ikkje er samanheng mellom kven som er populære og kven som blir omtalt.

  Jeg kan ikke se noen grunn til å anta at Carl Barks og/eller Don Rosa skulle være omtalt i en generelt mer negativ tone enn sine mindre omtalte kolleger på nettet - således er det grunn til å tro at min måling er representativ for tendensene.


  Det er veldig uvanleg å hevde at andres meiningar er sære fordi dei skiljar seg frå sine eigne.

  Det har jeg da heller aldri gjort. Det eneste jeg har gjort i denne tråden er å påvise at Don Rosa generelt synes å være mer populær (jfr. Google) og mer annerkjent (jfr. navn på DD&Co'c cover) enn Romano Scarpa.


  På same måte som alle reine KISS-fans kan takke Robinson-Mette for at ho laga ein coverversjon av "I was made for loving you" og på den måten sørga for at musikken deira blei revitalisert på 1990-talet? :-)

  Nei, i motsetning til Barks har KISS aldri lagt opp - således har de i stor grad selv bidratt til å opprettholde interessen for sin musikk.


  MikroMidas skreiv:

  Det Barks gjorde var å lage oljemalerier av kjente cover og utsnitt fra sine EGNE historier med Andebyborgere og noen reelle personer (Bruce Hamilton blant annet) avbildet. Det Don rosa gjør er å lage plakater basert på en ANNEN PERSON sine originale tegninger/covere.

  Her synes det å være en del uvitenhet ute og går.
  Den aktuelle "Rosa-plakaten" er, så vidt jeg vet, en fantegning som Don Rosa tydeligvis har sikret seg en egen kopi av før han sendte den til sin fan. I Bergen solgta han også andre slike - bl.a. en Rinegens Herre inspirert plakat som var et gjenopptrykk av en fantegning Don Rosa i sin tid laget til tyske Alexander Grünke i D.U.C.K.hunt.

  Med andre ord er der overveiende sansynlig at en eller annen fan har bedt Don Rosa om å lage en tegning basert på det aktuelle Barks-coveret. Dersom du ikke liker dette så er det denne fan'en du må skjelle ut og ikke stakkars vennlige og imøtekommende Don Rosa.

 • edited November -1

  Sigvald skreiv:

  Her synes det å være en del uvitenhet ute og går.
  Den aktuelle "Rosa-plakaten" er, så vidt jeg vet, en fantegning som Don Rosa tydeligvis har sikret seg en egen kopi av før han sendte den til sin fan. I Bergen solgta han også andre slike - bl.a. en Rinegens Herre inspirert plakat som var et gjenopptrykk av en fantegning Don Rosa i sin tid laget til tyske Alexander Grünke i D.U.C.K.hunt.

  Snakker om å tåkelegge debatten med totalt irrelevante detaljer i denne sammenheng. Du mente Don IKKE er en kopist, jeg viser det motsatte med relevant link og du kommentere IKKE det engang. Hadde du holdt deg til saken så hadde du svart på om den plakaten jeg viste til var en kopi eller ikke og ikke kommet trekkende med navn, og handlinger som er akkurat den plakaten jeg viser til helt revnende likegyldige. Men når har du egentlig svart på noe konkret ??

  Med andre ord er der overveiende sansynlig at en eller annen fan har bedt Don Rosa om å lage en tegning basert på det aktuelle Barks-coveret. Dersom du ikke liker dette så er det denne fan'en du må skjelle ut og ikke stakkars vennlige og imøtekommende Don Rosa.

  Når da Don sitter og selger den KOPIEN jeg linker til på stand på Raptus i Bergen, er det da en uskyldig fan sin feil. Eller burde Don som er den ansvarlige vist såpass skjønn at han IKKE gjorde det. Nytter ikke å skylde på en eller annen person som har bedt om en tegning når det er Don selv som selger den plakaten.

  En helt annen ting er at stakkars vennlige og imøtekommende Don Rosa burde ha vist såpass integritet som kunstner at han holdt seg for god til å tegne slike ting til historieløse fans.

  Kan ikke påstå at min respekt for Don økte når jeg så den KOPIEN jeg linket til og spøkelseskladden plakaten hans på Raptus, men det er nå sære gamle gretne meg det :)

 • edited November -1

  MikroMidas skreiv:

  Barks besudlet bare sitt eget verk med å gi ut dårlige malerier/plakater, mens Don i mine øyne besudler Barks minne med blant annet den forferdelige plakaten jeg linket til..


  Den plakaten hadde jeg helt glemt, men jeg skjønner hvorfor du stadig vekk minner oss på den. Av en eller annen grunn har du lagt Don Rosa for hat, og benytter enhver annledning her på AOL til å disskreditere den stakkars mannen. Du er den motsatte ytterlighet av Sigvald som bedriver en overdreven dyrkelse av Don Rosa, mens du fører en hatkampanje mot mannen. Stakkars Don Rosa.

 • edited November -1

  MikroMidas skreiv:

  Kan ikke påstå at min respekt for Don økte når jeg så den KOPIEN jeg linket til og spøkelseskladden plakaten hans på Raptus, men det er nå sære gamle gretne meg det :)


  Har du noengang hatt respekt for ham? Don Rosa har jeg intrykk av som en sympatisk og hyggelig mann, noe jeg ikke har intrykk av at du er. Don Rosa har aldri skrevet eller sagt slike fiendtlige og ondsinnede ting om andre som det du gjør her inne.

 • edited November -1

  Mikro-Midas, nå bør du begynne og vurdere alt hva du skriver om Don Rosa. Jeg har haldri tilbedt mannen og sagt at alt han gjør er rett slik Sigvald driver med men det er da måte på hvor mye man skal drive på å kritisere han også.

  Slik jeg ser det så er det vel generelt ikke Don Rosa du er ute etter men du prøver som jeg så ofte har prøved tidligere og vise Sigvald at han snart må begynne og se verden ut fra andre øyne en kun sine egne. Det oppnår du derimot ikke med å fyre løs på Don Rosa i tide og utide.

  Når det kommer til Sigvalds fantastiske metoder for å vise at han til en hver tid har rett så må jeg si at Google metoden var litt dårlig. Det finnes en webside som heter GoogleFight. Dette er en side som blir presentert som en useriøs men morsom måte og avslutte krangler på. Denne siden kjører et søk på unike Google treff og kommer frem med svar om hvem som er referert til flest ganger.

  Selv om dette er en totalt tullete måte og måle om hvem som er mest berømt og annerkjent slik du driver med så kan jeg jo referere til at den siden oppgir at Don Rosa ender med langt flere treff mens Carl Barks ender med relativt få treff.
  Betyr det etter din mening da at Don Rosa er mange ganger så mye kjent og annerkjent som Carl Barks?

Sign In or Register to comment.

Hei sveis! Ja, her ser du meg! Er du ikke glad for å treffe meg?

Det ser ut som om du er ny her. Om du vil kome i gong, trykk på ein av desse knappane!

Har du lest forumreglane?