Ønsker du å bli medlem på Kvakk.no? For å hindre spam i forumet krever vi nå at du har en invitasjonskode for å registrere deg som medlem. For å få tilsendt en invitasjonskode, send en e-post til olafmoriarty krøllalfa gmail punktum com eller krice krøllalfa kvakk punktum no, og vi vil invitere deg så raskt vi kan.

Snakkende ender og suicidale lemen

edited August 2006 in Donaldisme

Det følgende er kanskje på kanten til å være OT, men det handler om en Disney-film, og har en link til Barks så jeg tar sjansen;

"Lemenjakten" av Carl Barks bygger på forestillingen om at lemen, når det er lemenår, legger ut på vandring og kaster seg utfor stup eller legger på svøm, altså at de begår selvmord i hopetall. Dette at lemen begår masseselvmord er imidlertid en myte, men det gjør jo ikke Barks' historie noe dårligere.

Jeg trodde at myten om lemenets suicidale adferd var en slags gammel folketro. Så viser det seg at det er Disney som er opphavet til myten også, ihvertfall har de vært en sterk bidragsyter til å bringe den videre om man skal tro denne artikkelen på forskning.no;

http://www.forskning.no/Artikler/2005/november/1125566057.47

Sitat:

Hvor myten kommer fra er usikker, men hvem som sørget for å befeste den er ganske sikkert. Kilden er nemlig den samme som har lært oss så mye annet nyttig om dyreriket, Walt Disney-konsernet. Det var jo dem som lærte oss at ender kunne snakke og elefanter fly med ørene - og at lemen begår selvmord.

Selv om det naturfaglige ikke alltid har vært helt korrekt, er det få som har vært flinkere til å lage film enn nettopp Walt Disney Company. Da selskapet skulle spille inn naturfilmen White Wilderness (1958), var de sedvanlig Disney-kreative.

White Wilderness ble spilt inn i Alberta i Canada, et område som ikke er lemen-land. Lemenmangelen ble løst ved at filmskaperne kjøpte et dusin lemen av lokale inuittbarn. Ved hjelp av kreativ kameraføring og dristige krøssklepp fikk filmfolkene noen få smågnagere til å se ut som en hel lemenarmé på marsj.
(...)
Filmskaperne var overbeviste om at lemenene hadde sterk dødsdrift, og ville gjerne dokumentere dette på kamera. Problemet er at ville dyr har en tendens til å være lite samarbeidsvillige, noe de fleste naturfilmskapere vet.

Så filmteamet, under ledelse av James R. Simon, bestemte seg for å gi smågnagerne litt aktiv dødshjelp – og dyttet dem over en skrent. Resultatet var storslagne scener av lemen på vei ned mot de evige jaktmarker.

Så det man ser på filmen ikke et masseselvmord, men faktisk et massemord.

Filmen ble lansert 3 år etter at Barks skrev "Lemenjakten". Kanskje var det der filmskaperne fikk sin inspirasjon fra.

Comments

  • edited November -1

    Iflg. Wikipedia er det i filmen henvist til Norge/Norske lemmen. Teorien om at filmen har basert seg på Barks historie styrkes vel av det.

    "Lemming populations go through rapid growths and subsequent crashes that have achieved an almost legendary status, largely because of the Walt Disney Pictures film, White Wilderness, which was produced in 1958 and reappeared on television at regular intervals for many years afterwards. White Wilderness popularized, using staged footage, the myth that during population booms Norway lemmings become suicidal and leap en masse off cliffs into the sea. For this reason, the term "lemming" is often used in slang to denote those who mindlessly follow the crowd, even if destruction is the result."

Sign In or Register to comment.

Hei sveis! Ja, her ser du meg! Er du ikke glad for å treffe meg?

Det ser ut som om du er ny her. Om du vil kome i gong, trykk på ein av desse knappane!

Har du lest forumreglane?