Carl Fallberg er for mange først og fremst kjent som tegneserieforfatteren som skrev manusene til noen av Paul Murrys beste Mikke-historier. Fallberg gjorde imidlertid langt mer enn dette gjennom sin lange karriere, og var blant annet involvert i en rekke legendariske Disney-filmer.
Carl Robert Fallberg ble født 11. september 1915 i Cleveland, Tennessee. Foreldrene hans var svenske innflyttere som begge var musikere og underviste i musikk ved Centenary College. Etter få år valgte familien å flytte fra Cleveland, og det var først i fremst i Chicago, Illinois, at Carl Fallberg og hans to søstre kom til å vokse opp. Fallberg begynte tidlig å interessere seg for tegneserier, og hans mors forsøk på å lære han å spille fiolin var lite vellykkede.
I 1930, da Carl Fallberg, var fjorten år gammel, døde moren, Gunhild Sjöstedt Fallberg, i en alder av 47 år. Dette satte sitt preg på hele familien i årene som kom. I tillegg var det vanskelige økonomiske tider på USAs 1930-tall, og faren, som også het Carl Fallberg, var ofte uten arbeid. Bestemor Elins pensjonsutbetaling i Sverige ble derfor ofte familiens eneste inntektskilde. Tenåringen Carl fant trøst i den vanskelige situasjonen hjemme ved å være ute i naturen eller ved å tegne. I tillegg var han svært interessert i film, spesielt Helan og Halvan, og Walt Disneys tegnefilmer (Fallberg de Hylton, 2007, s. 10).
Tida i Disney-studioene
Både for å komme seg vekk fra Chicago, men selvsagt også fordi han hadde interesse for tegning og animasjon, søkte Fallberg seg inn i Disneys studioer. På tredje forsøk, i 1935, fikk han jobb, og startet sin karriere som løpegutt. Fallberg hadde ingen kunstutdanning, og måtte altså pent finne seg i å begynne nederst på rangstigen. Etter hvert fant både Walt Disney og Fallberg selv ut av at det var i historieavdelingen han ville passe best, både siden Fallberg hadde et stort komisk talent, og siden han satte pris på kameratskapet i avdelingens uformelle diskusjonsgruppe (Fallberg de Hylton, 2007, s. 10). Fallberg ble etter hvert utnevnt til veteranen Perce Pearce’ assistent, og fikk navnet sitt på rulleteksten til filmen Snehvit og de syv dvergene (1937). På filmene Fantasia (1940) og Bambi (1942) er han oppført som «storyman», og var i førstnevnte film en av forfatterne bak den delen av filmen som het Trollmannens læregutt (Korkis, 2003), som opprinnelig var ment som en egen Mikke-kortfilm. I tillegg ble han satt til å lage noen komiske innslag for filmen Dumbo (1941) (Fallberg de Hylton, 2007, s. 10).
Tegneserier
Under 2. verdenskrig vervet Fallberg og flere andre ansatte i Hollywoods filmindustri seg til marinen, der de ble satt til å lage instruksjonsfilmer for den amerikanske hæren. Etter at krigen var slutt, giftet han seg (i 1945) med sin kollega gjennom mange år, Becky Dorner. Men i motsetning til sin kone dro ikke Fallberg tilbake til Disney-studioene på samme måte som hans kone etter hvert gjorde (Fallberg de Hylton, 2007, s. 10) – i stedet arbeidet han for forskjellige små animasjonsstudier, i tillegg til at han i seks år blant annet skrev og illustrerte vitser for bladet Railroad Magazine (Korkis, 2003). Etter hvert fant ut at han ville satse mer på tegneserier, og med hans erfaring var Disney-figurene et naturlig sted å starte.
Forlaget Dell/Western må tydeligvis ha likt det de fikk levert av Fallberg: fra han fikk sin første historie på trykk i april 1953 var han helt fram til 1971 en fast bidragsyter i forlagets utgivelser («Carl Fallberg», 2007a). Selv om Fallberg skrev historier med alt fra Lilleulv til Timmi Gresshoppe (i tillegg til ikke-Disney-serier forlaget hadde rettigheter til, som for eksempel Snurre Sprett, Tom & Jerry, Hakke Hakkespett og The Flintstones) er det kanskje spesielt hans lengre spenningshistorier med Mikke Mus i hovedrollen mange husker best. Hans første historie på trykk var en navnløs Mikke-historie på 18 sider, og allerede måneden etter, i mai 1953, var han på plass med den 24 sider lange Mikke-historien «Det mystiske hotellet» for bladet Walt Disney’ Comics and Stories. Denne ble tegnet av tegneren Paul Murry, og kombinasjonen Fallberg – Murry viste seg snart å være svært vellykket. Da Dell i 1974 bestemte seg for å legge ned føljetongene med Mikke Mus, hadde Fallberg og Murry samarbeidet på minst 38 lengre Mikke-historier for bladet Walt Disney’s Comics and Stories («Carl Fallberg», 2007a), selvsagt i tillegg til at hver av dem også hadde en svær produksjon utenom. Det siste av disse samarbeidene skjedde i 1971 med historien «Hei fadderi fadderullandei!» som kom på trykk i WDC 374-376 .
Om en ser på fellestrekk ved disse Fallberg/Murry-historiene, så skinner en del av Fallbergs egne interesser igjennom, for eksempel hans fascinasjon for tog og jernbane. Videre kan en slå fast at handlingen som oftest involverer Mikke og Langbein ute i ødemarka, der detektiven Mikkes kløkt og pågangsmot er det som skal få dem ut av de knipene de ofte havner i. Knipene er det på sin side som oftest ondskapsfulle skurker som står bak, gjerne utstyrt med våpen og ingen dårlig samvittighet over å lure rikdommer fra godtroende mennesker.
Arbeidsvaner og personlige problemer
Fallberg skrev først ut idéene til historiene sine på skrivemaskin. Deretter begynte arbeidet med å skissere opp historiene, noe han gjorde ganske omtrentlig. De ferdige skissene som han sendte fra seg var ofte fulle av merker etter viskelær, overstrykninger, omtegnede figurer og snakkebobler skjult av korrekturlakk (Fallberg de Hylton, 2007, s. 11). Det viktigste var likevel å lage gode historier, og det var noe Fallberg kunne. Etter at hans eneste barn, Carla Larissa Fallberg, ble født i 1955, begynte det imidlertid å gå nedover på det personlige plan, noe som også gikk ut over arbeidsevnen. På slutten av 50-tallet led Fallberg både av depresjon og alkoholisme, og han ble lagt inn på sykehus fire ganger før han i 1967 sluttet å drikke for godt. Etter den siste innleggelsen skal Fallberg ha sagt på spørsmål om hva som fikk han til å slutte med å drikke: «Fordi jeg var lei av å føle meg full, og jeg visste at jeg hadde jobben min å tenke på» (Fallberg de Hylton, 2007, s. 10). På dette tidspunktet var imidlertid ekteskapet slutt, og Fallberg bodde nå alene (Fallberg de Hylton, 2007, s. 10).
Nye arbeidsgivere
Fallberg fortsatte sitt frilansarbeid med Disney-tegneserier, og skrev som nevnt fram til 1971 historier for Dell/Western. Fra 1963 av begynte han i tillegg å skrive historier for Disney Studios tegneserieproduksjon beregnet på utlandet, og dette holdt han på med fram til 1989 («Carl Fallberg», 2007a). I en periode på 1970-tallet, etter at han ga seg med å skrive for Dell/Western, returnerte han i tillegg til animasjonsindustrien – både for Warner Brothers der han jobbet med The Speedy and Daffy Show (Korkis, 2003), og for Hanna-Barbera der han blant annet jobbet med The Roman Holidays og The Addams Family. For Hanna-Barbera jobbet han med sin siste animerte serie så sent som i 1981 («Carl Fallberg», 2007b). I tillegg begynte han å skrive en del avisserier for Disney – søndagssidene Disney’s Treasury of Classic Tales gikk fra 1974 til 1985 og i tillegg skrev han ved juletider hvert år fra 1976 til 1984, og i 1987, en julehistorie i stripeformat beregnet på aviser («Carl Fallberg» 2007a).
Fallberg skrev på 80-tallet også en rekke lange historier med Langbein i rollen som en berømt historisk person, men da Disney Studios la ned sin produksjon av tegneserier i 1990, hadde Fallberg allerede året før laget sin siste serie. Han begynte etter hvert med å skrive ei bok om si tid i Disneys animasjonsstudioer, men denne ble aldri fullført. Ettervirkningene etter alkoholmisbruket gjorde seg nå gjeldende, og hjerneskadene alkoholen hadde ført til, gjorde at han ikke lenger var i stand til å pleie seg selv. Han ble tvunget til å avslutte livet sitt på pleiehjem (Korkis, 2003), og døde 9. mai 1996, i en alder av 80 år (Fallberg de Hylton, 2007, s. 11).
Litteraturliste
«Carl Fallberg» [online], 2007a, i COA-søkemotoren (I.N.D.U.C.K.S.): Verdensomspennende database over Disney-tegneserier, I.N.D.U.C.K.S. Tilgjengelig fra: <http://coa.inducks.org/creator.php?c=CFa> [20.09.07]
«Carl Fallberg» [online], 2007b, i The Internet Movie Database, Internet Movie Database Inc.. Tilgjengelig fra: <http://www.imdb.com/name/nm0266338/> [20.09.07].
Fallberg de Hylton, C. L., 2007, «Carl Robert Fallberg – en biografi», i Thime, S og T. Tornes (red), Paul Murry 2, Egmont Serieforlaget, Oslo, s. 10-11.
Korkis, J., 2003, «Carl Fallberg and the Lost Disney Book» [online], J. Korkis. Tilgjengelig fra: <http://jimhillmedia.com/blogs/jim_korkis/archive/2003/09/11/1062.aspx> [20.09.07].