Ønsker du å bli medlem på Kvakk.no? For å hindre spam i forumet krever vi nå at du har en invitasjonskode for å registrere deg som medlem. For å få tilsendt en invitasjonskode, send en e-post til olafmoriarty krøllalfa gmail punktum com.

Beatriz Bolster, et glemt geni?

I nr. 17/2021, nettopp mottatt i posten, er "Hagekonkurransen" med, en tidligere upublisert historie tegnet av Beatriz Bolster. Hun har vel vært nevnt for lenge siden her på forumet, men jeg må si jeg er så begeistret for tegningene hennes at det er rart hun ikke er mer kjent. Jeg oppdaget henne rent tilfeldig for et par år siden (hun tegnet før skaperne av historiene ble nevnt), og jeg har flere ganger forvekslet henne med Branca, og det sier jo ikke så rent lite. Hun har hatt en del historier også i Mikke Mus-bladet, totalt er tallet rundt 100, så det er ikke all verden, men jeg synes hun holder svært høy kvalitet og har en herlig stil. For meg er hun trygt inne på topp 10 over favoritt-tegnere. Jeg vet ikke hvilket forhold dere har til henne, men nr. 17 ble i alle fall et av årets høydepunkt for min del.

Comments

 • Helt enig. Både Beatriz Bolster, Daniel Branca og Wanda Gattino har en tegnestil som kan minne om hverandre, og alle de tre argentinerne tegner/tegnet svært bra. Gattino er jo heldigvis fortsatt aktiv og leverer jevnlig historier til Egmont. Det er forresten interessant at Egmont har hatt såpass mange tidligere upubliserte historier liggende i arkivet sitt. Det siste året har vi jo fått en rekke historier fra 70- og 80-tallet som aldri har sett dagens lys før.
 • Siste nummer av "Klassisk Donald Duck" er viet Branca, og en av historiene er "Tidsboken", en ikke tidligere utgitt historie på norsk. Interessant er det også at det står den er tegnet av både Branca og Bolster. Ifølge Inducks er det bare én annen historie de tegnet sammen; "Bruktbilen", DD 46/82 og 42/20, men det hadde vært interessant å vite om de kan ha vært påvirket av hverandre.
 • Det nyeste nummeret av Klassisk Donald Duck er dedikert til Beatriz Bolster, og jeg kan anbefale det på det varmeste til alle fans av tegneren. Et av de beste numrene i denne hefteserien etter min mening. Bolster har en fin, ekspressiv tegnestil, og manusene hun illustrerer er også jevnt over gode. Flere av historiene husker jeg for øvrig igjen fra barndommen min, trolig i opptrykk fra 90-tallet.

  image

 • Det var et bra tips, Mesterius. Jeg kjenner ikke til Beatriz Bolster ut over at jeg har lest det som står i denne tråden, men enhver tegner som kan forveksles med Branca er verdt å legge merke til.

  Dette Klassisk Donald Duck-heftet er visst ikke inducksert ennå, men ut fra tittelen på forsiden gjetter jeg at det i hvert fall inneholder historien Mysteriet på Påskeøya, som hittil kun er utgitt i Mikke Mus nr 2 fra 1983. Det høres interessant ut, for det bladet har jeg i hvert fall ikke lest. Men hvis alt annet i heftet er opptrykk fra DD&Co-blader (som jeg allerede har), er det kanskje litt mindre fristende.

  La du merke til om det er noen historier i heftet som ikke er utgitt på norsk før, eller i det minste ikke i DD&Co?
 • Ja, "Mysteriet på Påskeøya" er åpningshistorien. Ellers oppgis det ikke noe sted i heftet hvorvidt historiene eventuelt har vært utgitt i Norge før, så det vet jeg ikke. Men her er et foto av innholdsfortegnelsen. Så kan du jo lete på Inducks selv hvis du har lyst. :)

  image
 • Takk for det! De fleste historiene var greie å finne på Inducks. Dette var det jeg fant:

  1. Mysteriet på Påskeøya, MM1983-02

  2. Fest med forvirring og forveksling, DD1981-10

  3. Natt med forviklinger, uidentifisert, men kanskje det er En natt att glömma?

  4. Skatten i Aladinia, MM1986-02 og Elleville eventyr 39 (1999)

  5. Hvem har en skrue løs, uidentifisert

  6. Julekonkurransen, julehefte 1979 og 2004

  7. Villmarks-krydderier, MM1985-01 og Elleville eventyr 37

  8. Sirkusdilla, DD1984-14 og Donald Ducks store show (1997)

  9. Delt samarbeid, MM1983-07 og Elleville eventyr 32

  10. Alt kler den tjukke, uidentifisert

  Alt i alt kan jeg konkludere med at mesteparten av heftet er historier jeg hverken har lest eller er i besittelse av. Da tror jeg sannelig jeg må prøve å få tak i dette heftet.
 • edited November 25
  God oversikt du har laget her, takk for den. :)

  Du har helt rett i at "Natt med forviklinger" er D 4296 som du linker til.

  "Hvem har en skrue løs?" er ensideren D 3793, som av en eller annen grunn ikke har noen historiekode i heftet. Tidligere kun utgitt i svenske Kalle Anka Klassiker nr. 1/2020. På Inducks oppgis Bolster forresten bare under "Pencils", mens det er spørsmålstegn under "Ink". I heftet krediteres tegningene til både Bolster og Branca.

  "Alt kler den tjukke" er også interessant. Det dreier seg om 6-sideren D 4897A, en serie som heller ikke ble utgitt noe sted den gangen den ble skrevet og tegnet for mange år siden. Før "Klassisk Donald Duck"-heftet (som også har kommet parallelt i Danmark som Anders And Classic nr. 48) har den kun vært utgitt på svensk i Kalle Anka Klassiker nr. 4/2020.
 • For tiden går jeg gjennom samlingen med Donald-blader, og Beatriz Bolster er et navn jeg har merket meg, helt uavhengig av denne tråden. Veldig god strek, en av de virkelig gode faktisk!
 • Takk for linker til historiene jeg ikke fant. Historien «Alt kler den tjukke» ser morsom ut etter bildene på Inducks å dømme. «Jag är hellre en fet anka än en död

  Det er underlig med disse historiene som tydeligvis har blitt skrevet og tegnet en eller annen gang på 80-tallet eller så, og bare blitt liggende uten å utgis helt til nå nylig. Hvordan skjer dette?
 • edited November 26
  "Det er underlig med disse historiene som tydeligvis har blitt skrevet og tegnet en eller annen gang på 80-tallet eller så, og bare blitt liggende uten å utgis helt til nå nylig. Hvordan skjer dette?"

  Dette gjelder ikke bare 80-tallet, men i alle år hos Egmont. Enkelte serier kan bli liggende i arkivene deres i 10/20/30+ år etter at de er laget, helt til en eller annen redaktør graver dem frem. Jeg vet ikke grunnene til dette, men jeg forestiller meg at det er flere. Kanskje redaktøren som bestilte historien ikke liker resultatet når den er ferdig, og derfor legger den til side. Kanskje redaktørene ønsker å ha en liten "backlog" med ubrukte historier i tilfelle plutselig manko på materiale. Osv.

  En liten digresjon i forbindelse med dette: Joakim Gunnarsson har jobbet aktivt med å spa opp ukjente eller lite kjente Egmont-serier fra gamle dager til publisering i det svenske bladet Kalle Anka Klassiker. Der har som nevnt flere av disse totalt ukjente Bolster-seriene dukket opp de siste årene. I fjor publiserte Joakim også en historie fra 2001 for første gang i Skandinavia, i Kalle Anka Klassiker nr. 2/2021: "Captain Duckburg", en ganske merkelig homage til Carl Barks som er skrevet av Geoffrey Blum. Denne serien ble altså produsert av danske Egmont på starten av 2000-tallet, men ble likevel IKKE publisert i Skandinavia i det hele tatt den gangen (selv om den har utkommet i en del andre land fra 2009 og videre, som Finland, Tyskland og USA). Jeg har lest den på engelsk, og ble overrasket over hvor sadistisk "Barks"-figuren i historien er i deler av handlingen. På et vis kan jeg faktisk forstå det om redaktørene hos danske Egmont ikke likte denne.
Sign In or Register to comment.

Hei sveis! Ja, her ser du meg! Er du ikke glad for å treffe meg?

Det ser ut som om du er ny her. Om du vil kome i gong, trykk på ein av desse knappane!

Har du lest forumreglane?